Gezondheid

Gezondheid

Chocolade: het is een lekkernij waar wij Belgen massaal van genieten. De Belg eet gemiddeld 6 kilo chocolade per jaar (1). En het is niet alleen lekker: pure chocolade met minstens 70% cacao zou ook positieve effecten hebben op de gezondheid. Deze pure variant bevat antioxidanten die onder meer een gunstig effect hebben op de bloeddruk. Reden te meer dus om je  af en toe tegoed te doen aan een lekker stukje fondant!

Helaas verbergt onze geliefde chocoladereep ook een donkere kant. Cacaoboeren in het Zuiden verdienen vaak minder dan het minimumloon. 60% van de cacao voor de chocolade-industrie komt uit twee West-Afrikaanse landen: Ghana en Ivoorkust (2). In deze landen verdienen de cacaotelers het ontstellend lage bedrag van 67 eurocent per dag (3). De boeren en hun families leven in extreme armoede en vaak moeten ook kinderen mee het veld op. Daarnaast hangt er ook een ecologisch prijskaartje aan chocolade. Bij het woordje broeikaseffect is chocolade misschien wel het laatste waar we aan denken. Maar de grootschalige en ongecontroleerde landbouw in het Zuiden, waaronder de cacaoteelt, zorgt voor ontbossing op grote schaal. De tropische wouden die worden gekapt vormen een opslagplaats voor koolstofdioxide, die door de ontbossing in de atmosfeer terechtkomt.  Zo berekende Mighty Earth dat een chocoladereep op basis van cacao afkomstig uit 

ontbost gebied evenveel CO2-uitstoot veroorzaakt als 7 km rijden met de wagen. Een hoge ecologische kost voor een snel tussendoortje!

Moeten we dan maar met z’n allen stoppen met chocolade eten?

Toch niet! Een aantal Belgische chocolatiers kiest er bewust voor om pure chocolade te maken die zowel goed is voor de consument als voor de cacaoboer en zijn omgeving. Ze maken hiervoor vaak gebruik van zowel biologische als eerlijke cacao. Boeren die Fairtrade-gecertificeerd willen worden moeten voldoen aan een aantal criteria. Zo verbinden ze zich er bijvoorbeeld toe om geen bomen te kappen. In ruil krijgen ze een minimumprijs voor hun cacao en een Fairtradepremie die toelaat hun levensomstandigheden te verbeteren.

 

Bronnen


Foto's
© Belvas