Eerlijker(e) kleding

Eerlijker(e) kleding

24 april 2013 was een zwarte dag voor de mondiale kledingindustrie. 1138 Bengaalse stiksters en naaisters vonden de dood toen het Rana Plaza complex instortte. Nog eens 2000 werden gewond van onder het puin gehaald. Rana Plaza was geen ongeluk, maar een symptoom van de race to the bottom die al tientallen jaren door de kledingindustrie raast. Met als triest hoogtepunt T-shirts van enkele euro’s bij Primark of andere prijsbrekers.

In de textielketen zit een constructiefout, namelijk het feit dat dat kledingarbeidsters uren moeten in stukken, in onveilige omstandigheden en voor een hongerloon. Op vlak van veiligheid is er sinds Rana Plaza vooruitgang geboekt, onder andere door het Veiligheidsakkoord voor Bangladesh, maar op andere vlakken valt echter weinig vooruitgang te melden. Aziatische regeringen zijn slechts met mondjesmaat bereid om wettelijke minimumlonen te verhogen, omdat ze investeerders niet willen wegjagen. Toch beweegt er wat in de textielsector. Steeds meer kleine initiatieven kiezen resoluut voor fair trade en duurzaamheid. Maar ook grotere kledingmerken engageren zich ertoe dat hun producten in eerlijkere omstandigheden worden gemaakt.


Kleine initiatieven met een groot verhaal

Het is onmogelijk om volledig te zijn, maar een greep uit het aanbod.


Labels en initiatieven voor eerlijke(re) kleding

  • Fairtade: het Fairtradelabel bestaat sinds 2004 voor katoen. Naast een reeks sociale, ecologisce criteria garandeert het de katoenboeren een minimumprijs en een fairtradepremie dat de boeren in hun gemeenschap kunnen investeren.
  • Fair Wear Foundation: Fair Wear Foundation (FWF) is geen label, maar een multi-stakeholdersinitiatief van bedrijven, meken, vakbonden, nogo’s en soms overheden dat de werkomstandigheden nagaat en verbetert in 11 productielanden in Azië, Europa en Afrika. FWF werkt met vooruitgangsrapporten voor haar leden.


Belgische merken die lid zijn van Fair Wear Foundation

Zeven Belgische kledingorganisaties zijn lid van de Fair Wear Foundation. Je kan hun jaarlijkse vooruitgang volgen op de site van FWF.


Meer weten?

  • Lees het artikel over eerlijke kleding in onze fairtradebijlage in Knack, 27/9/17
  • M-Fair, 7/10/18, Mechelen: een dag rond eerlijke en duurzame kleding met een markt, modeshow en workshops
  • Schone Kleren is een Vlaamse campagne die al meer dan 20 jaar de wantoestanden in de kledingindustrie aankaart.

Teken de petitie van de Schone kleren-campagne rond eerlijke sportkledij: https://youtu.be/yH88zJICC9k