Eerlijke cosmetica

Eerlijke cosmetica

Natyr

Cosmeticaproducten zijn niet alleen aan consumentenzijde een vrouwenzaak, ook aan producentenzijde zijn het vaak vrouwen die het werk verrichten. Ooit al gehoord van eerlijke cosmetica?  Verzorgings- en schoonheidsproducten die gebruik maken van fairtrade-ingrediënten en  producenten zo de kans geven op betere levensomstandigheden voor zichzelf en hun families. Producten waarbij ethiek en esthetiek hand in hand gaan, gemaakt dóór en vóór vrouwen. 

In dit cosmeticadossier stellen we je negen cosmeticamerken voor die fair trade zijn of minstens voor een deel van hun cosmetica-aanbod fairtradeïngredienten gebruiken. Ontdek ze hier!


Eerlijke cosmetica-ingrediënten: het goud voor de vrouwen

Arganolie 
De arganboom komt uitsluitend voor in het Zuidwesten van Marokko. De noten worden gekraakt en uit de pit wordt arganolie gehaald. Van oudsher is dit vrouwenwerk. Dit product met als bijnaam het ‘Marokkaanse goud’ is rijk aan onverzadigde vetzuren en vitamine E wat het geschikt maakt om huid, haar en nagels te verzorgen.

Karitéboter
Karitébomen vind je dan weer enkel in Centraal- en West-Afrika. Uit de noten van deze boom winnen vrouwen traditioneel karitéboter (of sheaboter). Dit product staat bekend om zijn voedende, hydraterende en regenererende eigenschappen en wordt daarom gebruikt voor de verzorging van droge huid, haar en lippen en in babyproducten.