Eerlijk goud

Eerlijk goud

credit : Fairtrade Belgium

Van plan om jezelf (of iemand anders) een gouden juweel cadeau te doen? Een schitterend cadeau, letterlijk en figuurlijk! Maar is het verhaal erachter ook zo mooi?


Een minder mooi plaatje achter de schermen

De hedendaagse gold rush wordt beheerst door industriële mijngiganten die met hun enorme openpitmijnen een aanslag plegen op het landschap. Het resultaat zijn vaak hevige conflicten met lokale gemeenschappen die hun grond ingenomen en hun water vervuild zien. Daarnaast zijn er naar schatting 15 miljoen kleinschalige, ‘artisanale’ mijnbouwers. Zij staan in voor 10 tot 15 % van de wereldwijde goudproductie, ten koste van fysiek labeur in onveilige, zelf gegraven mijnputten, vaak tussen giftige kwikdampen en met kinderen die op jonge leeftijd meewerken. De mijnwerkers leven in angst dat de gangen instorten en dat ze bedolven geraken onder het puin. De productiemethoden lokken neurologische stoornissen uit (het goud wordt verhit met kwik om het samen te voegen). Ook de ecologische impact is enorm: Wist je dan voor een gouden ring goed is voor 20 ton hoogtoxisch afval en een verbruik van 50.000 liter zoet water?  En dit alles voor een pover loon: een euro per dag. Genoeg om het hoofd boven water te houden, maar weinig hoopgevend voor een betere toekomst.


Gezocht: alternatieven

Gelukkig kan het anders! Er bestaan vandaag twee labels voor eerlijk goud: Fairmined en Fairtrade.

Coöperaties van artisanale gouddelvers die zich aan een reeks sociale en ecologische criteria houden, komen in aanmerking voor een certificering. In ruil krijgen ze een hogere prijs voor hun goud en een fairtradepremie die ze in hun gemeenschap kunnen investeren, zoals in scholen, wegen, gezondheidszorg...

Er zijn vandaag 11 coöperaties die hun goud eerlijk mogen noemen (8 gecertificeerd Fairmined en 3 Fairtrade). Een van hen is SAMA, een coöperatie van 600 delvers in het oosten van het land die sinds dit jaar steun krijgt van het Trade for Development Centre. Het is voor deze coöperaties enorm belangrijk dat ze hun goud onder fairtradevoorwaarden kunnen verkopen. Gemiddeld is dit voor slechts 30% van het ontgonnen goud het geval, terwijl de coöperaties wel heel veel geïnvesteerd hebben om aan alle criteria te voldoen om de certificering te behalen.


Eerlijk goud zkt klant

Er is dus nood aan meer bekendheid! Er zijn in België nog geen volledig gecertificeerde gieterijen of bedrijven, maar wel al 17 kleine juweliers die juwelen maken uit fairtradegoud - en zilver. Een eerste goede stap, al staat Nederland en het Verenigd Koninkrijk al veel verder.


Reportage eerlijk goud

Onbekend maakt onbemind. Daarom trok het Trade for Development Centre drie jaar geleden naar Aurelsa, een goudmijn in Peru die eerlijk goud ontgint en onze steun ontving. Je ontdekt hun verhaal in de reportage hieronder. Nele Braet, een van de juweliers uit ons lijstje van 16, getuigt hoe er opmerkelijk meer klanten vragen naar eerlijk goud sinds onze reportage op TV is geweest en sinds ze de kans kreeg om op het Fair Fashion Fest in Gent eerlijk goud te bepleiten. Doe dus zeker mee aan de Week van de Fair Trade en overtuig jezelf met deze reportage!

 

Meer weten

 

Wist je dat? 

  • Juwelen uit eerlijk goud gemiddeld een meerprijs hebben van 10 tot 15%
  • Prinses Kate al juwelen uit eerlijk goud heeft gedragen?