PERSBERICHT: Maak van België het Land van de Fair Trade

PERSBERICHT: Maak van België het Land van de Fair Trade

Op 5 oktober 2016 gaat de 15de editie van de Week van de Fair Trade van start.
Het uitgelezen moment om een uitdaging te lanceren: Maak van België tegen 2020 het Land van de Fair Trade.

De weg naar deze titel loopt via verschillende stappen: een grotere bekendheid van fair trade bij de Belgen, een stijgende vraag, een uitgebreider aanbod en meer betrokkenheid op de verschillende beleidsniveaus. 
Tegen 2020 willen we dat Belgen fair trade kennen, kopen, proeven, ruiken, ademen… kortom dat fair trade in ons Belgische DNA zit. Het startschot wordt gegeven op 5 oktober!

Kiezen voor fair trade: een win-win

“Als consument hebben we de macht in handen om de levensomstandigheden van kleine producenten te verbeteren. Als wij hier met z’n allen lekkere, kwalitatieve en eerlijke producten consumeren, maken we echt een verschil voor de producenten in het Zuiden. Een win-win!” zegt Evi Coremans, campagneverantwoordelijke voor de Week van de Fair Trade. “We roepen alle Belgen dan ook op om mee te doen: individuen, verenigingen, beleidsmakers …”

Op weg naar de titel

Land van de Fair Trade word je niet zomaar. Die titel moet je verdienen. We leggen onszelf dan ook een aantal doelstellingen op die we tegen 2020 willen bereiken.

95 % van de Belgen heeft al over fair trade gehoord
Nu is dat nog 85 %[1]. Onbekend is onbemind, dus we streven naar een mooie stijging.

Elke Belg koopt jaarlijks gemiddeld voor € 15 aan fairtradeproducten
In 2014 gaf een Belg gemiddeld € 10,34[2] uit aan eerlijke producten. De consumptie met 50 % doen toenemen, is heel ambitieus, maar het kan. Fair trade wint immers jaarlijks aan populariteit en wie fair trade koopt, is er tevreden over[3].

Alle grote Belgische supermarktketens bieden fair trade aan​
Deze doelstelling werd behaald: zowel Delhaize, Carrefour, Colruyt, Aldi als Lidl hebben eerlijke producten in de rekken. Hoe groter het aanbod, des te vlotter de consument de weg ernaartoe vindt.

51 % van de Belgische gemeenten is Fairtradegemeente
Fairtradegemeenten zijn gemeenten die zich geëngageerd hebben om aan 6 criteria rond fair trade, duurzaamheid en lokale consumptie te voldoen.  Vandaag heeft 32 % van de Belgische gemeenten de titel. Wij gaan voor 51 %.

51 % van de Belgische provincies is Fairtradeprovincie
Ook op provinciaal niveau wordt de titel uitgereikt. West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant dragen die titel al met trots. Tegen 2020 hopen we op een voldoende op het Belgische rapport.

80 % van de parlementen/ministeries op federaal, gewestelijk en gemeenschapsniveau koopt
minstens 2 fairtradeproducten

We willen politici aanmoedigen om in hun beleid aandacht te besteden aan fair trade. En hoe beter
beginnen dan er zelf voor te kiezen op de werkvloer?

Fair trade wordt jaarlijks 600 keer in de pers vermeld
Belangrijk, want fair trade evolueert voortdurend: nieuwe producten, nieuwe sectoren, nieuwe spelers op de markt… We willen mensen informeren zodat ze heel bewust kunnen kiezen uit het rijke aanbod aan fairtradeproducten.

 

Week van de Fair Trade: tien dagen lang fair trade ontdekken

De Week van de Fair Trade is een eerste stap om onze doelstellingen te bereiken. Tien dagen lang brengen we fair trade naar de mensen toe: in de winkel, de klas, de gemeente of de buurt.

Belgen kunnen fair trade letterlijk proeven, ontdekken, ruiken, kopen … door deel te nemen aan een van de vele fairtradeactiviteiten. Een greep uit het aanbod: in Gent en Mechelen staat eerlijke kleding centraal met modeshows, workshops en debatten, Turnhout gaat voor een eerlijke kunsttentoonstelling, en in Diksmuide en Sint-Niklaas trekt een fairfiets naar scholen en bedrijven om mensen te laten proeven van fair trade. De volledige kalender is te raadplegen op de homepage.
[1] Opiniepeiling TDC, Belgen en fair trade 2014

[2] Berekening TDC, gebaseerd op cijfers van Fairtrade Belgium, Oxfam-Wereldwinkels, Oxfam-Magasins du monde en andere fairtradeorganisaties

[3] Bijna iedereen (93 %) die fair trade koopt, is er tevreden tot heel tevreden over. Uit: Opiniepeiling TDC, Belgen en fair trade 2014